40 years old is reassuring!

40 years old is reassuring!

Bouw: 5 duurzame woningen die ons inspireren!

Met hun oplossingen voor duurzaam, milieubewust en energiebesparend bouwen, grenzen deze woningen aan ecologische perfectie. De isolatieprestatie van de deuren en ramen speelt een primordiale rol voor deze zeer eigentijdse nieuwe woningen. Net daarom inspireren ze ons en ze zetten ons aan om onze concepten, materialen en ramen aan te passen aan de ontwikkelingen en vereisten van de markt.

 

 

De passieve woning

 

Deze woning voldoet aan de specifieke vereisten op het vlak van thermische isolatie en luchtdichtheid, om zo het warmteverlies en de milieuvoetafdruk van de woning en haar bewoners tot een minimum te herleiden. De continue isolatie met hoge prestatiewaarden, zeer sterke luchtdichtheid, dubbelstroomventilatie en gecontroleerde zonne-instraling (zonnewering is onontbeerlijk tijdens de zomer) zorgen ervoor dat enkel hulpverwarming volstaat voor de wintermaanden. Reken daarbij de lage energiefacturen en zie uw levenskwaliteit zomer en winter verzekerd.

 

Plusenenergiewoning

 

Waar de passieve woning functioneert met de natuurlijke inbreng van zonne-energie, neemt de plusenergiewoning actief deel aan het opwekken van energie en dat dankzij de installatie van zonnecollectoren en/of een warmtepomp. Bovendien produceert deze woning meer energie dan ze verbruikt! Ook hier ligt de nadruk op isolatie en luchtdichting tijdens het bouwen.

 

Het biohuis

 

Deze woning is volledig compatibel met de passieve en plusenergiewoningen. Het architecturaal concept steunt op een optimale oriëntatie en organisatie van de woonruimtes om het energieverbruik te beperken. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van de zonne-instraling en de natuurlijke luchtcirculatie, met ruime glaspartijen aan de zuidgevel terwijl de ruimtes die koeler moeten blijven noordwaarts worden gericht.

 

De bio-ecologische woning

 

Een bio-ecologische woning wordt van A tot Z milieubewust ontwikkeld. Zo wordt de keuze van de materialen bepaald door hun natuurlijke, duurzame en niet-vervuilende kwaliteiten, hun isolatieprestatie, alsook door de oorsprong van de grondstoffen. Daarbij wordt voor lokale producten gekozen in plaats van voor ingevoerde materialen met een hoge milieuvoetafdruk. Over ieder onderdeel van de woning is nagedacht - van het ontwerp tot de afbraak en de recyclage. Zo is hout het materiaal bij uitstek voor de deuren en ramen.

 

De microwoning of ‘tiny house’

 

Een andere oplossing om het energieverbruik te verminderen bestaat erin om de woonoppervlakte te verminderen. De oppervlakte van een tiny house - een Noord-Amerikaans concept - is vaak niet groter dan 20 m2. Bovendien is het de bedoeling dat de woning volledig kan worden ontmanteld en vervoerd met een aanhangwagen. Microwoningen zijn niet alleen betaalbaar (zowel in aankoop als energieverbruik), sommige tiny houses zijn volledig autonoom - zonnepanelen op het dak, recuperatie en recyclage van afvoerwater, of nog, met een droogtoilet.

 

Inspireren deze woningen u ook? Onze teams staan voor u klaar met advies voor al uw projecten om uw energieverbruik en milieu-impact te verminderen. Bij Abihome werken we aan oplossingen!