Regen, kou en wind... de herfst is duidelijk in het land! Door de daling van de temperatuur kan er soms condensatie op uw ramen verschijnen. Maar maak u geen zorgen, dit is volkomen normaal en staat zelfs synoniem voor een goede isolatie. We leggen het u even uit.
Een beetje fysica...
Er ontstaat condensatie op een object of oppervlak wanneer de temperatuur onder het "dauwpunt" daalt. Met andere woorden, wanneer warme vochtige binnenlucht in aanraking komt met koude glasoppervlakken, of vice versa, kan er condensatie ontstaan op uw ramen. Dit is exact hetzelfde wat er met een glas gebeurd dat gevuld is met een koud drankje op een warme zomerdag.
Condensatie betekent vaak een goede isolatie.
En als de condensatie zich aan de buitenkant bevindt, betekent dit dat uw huis zeer goed geïsoleerd is. Is het echter langs de binnenkant, dan is de lucht in uw huis waarschijnlijk iets te vochtig. Douchen, baden, koken, afwassen, wassen, schoonmaken en zelfs ademen zijn van die kleine dingen die verantwoordelijk zijn voor het verhogen van de luchtvochtigheid van de binnenlucht. Bovendien worden nieuwe gebouwen steeds beter geïsoleerd, waardoor buitenlucht soms niet vrij kan circuleren in een gebouw. Maar geen zorgen want er is een eenvoudige oplossing voor dit probleem: gewoon uw huis regelmatig verluchten!
Toch is er enige voorzichtigheid in acht te nemen. Treedt er condensatie op tussen uw dubbele beglazing, dan is de kans groot dat dit het gevolg is van schade of een fabricagefout in het raam. U moet er ook voor zorgen dat het isolatieniveau van de ramen in verhouding staat tot het isolatieniveau van de muren. Is dit niet het geval, dan riskeert u condensatie op of in het metselwerk en dit kan uw huis beschadigen. Aarzel in dit geval niet om contact met ons op te nemen, onze projectontwerpers zijn gekwalificeerd om met dit soort problemen om te gaan.