• Kies je ramen met zorg!

Kies je ramen met zorg!

Économiser de l’énergie, profiter d’une belle lumière, se protéger des nuisances sonores, s’adapter à l’esthétique d’une architecture,… voici les critères de base pour bien choisir vos nouvelles fenêtres. Ne laissez aucun choix au hasard.

 

Energie besparen, genieten van licht, je beschermen tegen lawaai, het juiste raam vinden dat past bij je gebouw,... Dat zijn basisvereisten voor het kiezen van nieuwe ramen. Laat die keuze dus zeker niet over aan het toeval.

De keuze van je ramen is uiterst belangrijk om het ideale evenwicht te vinden tussen natuurlijke warmte, zonwering, veiligheid, thermische en akoestische isolatie. Elk huis is immers anders.

Maar eerst even dit: als het gaat om de thermische isolatie van ramen, moet je rekening houden met de lichttoetredingsfactor (TLA, uitgedrukt als percentage) en de zontransmissiefactor (TS, eveneens uitgedrukt in percentage). Hoe hoger de zontransmissiefactor, hoe meer warmte een kamer opneemt van de zon.

Omgekeerd vermindert beglazing met een lagere TS-waarde het risico van oververhitting op zonnige dagen. De lichttoetredingsfactor daarentegen berekent de hoeveelheid licht die door de beglazing valt. Hoe hoger, hoe helderder je kamer zal zijn.
 

 

De keuze van beglazing voor je nieuwe ramen

Ken jij het verschil tussen enkele, dubbele of driedubbele beglazing. Laten we dat eens in detail bekijken...
 

  • Enkele beglazing: enkele beglazing behoort tot het verleden. Het is een zeer slechte isolator. Hoe meer lagen tussen je interieur en exterieur, hoe beter de thermische en akoestische isolatie.
    Voor een maximale bescherming is het altijd mogelijk om een extra laag glas aan de buiten- en/of binnenkant van het raam te lijmen. Dit staat bekend als dubbele of driedubbele beglazing. Deze oplossing verhoogt de sterkte van de beglazing en beschermt tegen inbraak.

 

  • Dubbele beglazing: Dit is de meest populaire oplossing en bestaat uit twee ramen die gescheiden zijn door een luchtlaag. Dubbele beglazing zorgt voor een goede thermische isolatie en is, in tegenstelling tot enkele beglazing, doeltreffend tegen  condensatie en warmteverlies.

    Tip: Het is mogelijk om je dubbele beglazing te voorzien van een zonwerend systeem en toch te genieten van de zon op warme dagen.

 

  • Driedubbele beglazing werkt als dubbele beglazing. Ze bestaat gewoon uit een extra ruimte die gevuld is met lucht. Driedubbele beglazing zorgt voor sterke isolatie maar houdt dan weer veel zonnelicht tegen. Daarom zorgt driedubbel glas voor een goede thermische en akoestische isolatie, maar zal het wel minder licht binnenlaten dan dubbele beglazing. Denk dus goed na over de keuze van uw beglazing naargelang de oriëntatie van je huis.

    Driedubbele beglazing kan worden versterkt met een vulling van zeldzaam gas of een vulling van metaaloxide die zorgt voor een lagere emissie. Deze oplossing wordt vaak gebruikt in nieuwe gebouwen of wanneer een raam volledig moet vervangen worden.


 

IN HET KORT:

  • De beste oplossing tegen de kou: dubbele of driedubbele beglazing.
  • De beste oplossing tegen oververhitting: dubbele beglazing met een zonwerend systeem.
  • Maximale bescherming tegen lawaai: driedubbele beglazing of dubbele beglazing met isolatie.
  • Meer stevigheid: gelaagde dubbele beglazing.

 

Welk soort raam kies ik?

Of het nu hout, aluminium of PVC betreft, de ramen van vandaag 
presteren allemaal uitstekend op isolatie (luchtdoorlatendheid en waterdichtheid). De keuze van je ramen is niet alleen een kwestie van smaak en levensstijl maar is ook afhankelijk van je budget.

Welke beglazing kies ik voor mijn gebouw? Zal driedubbel glas te zwaar zijn? Zal dubbele beglazing effectief genoeg zijn? 
Maak de juiste keuze voor uw huis en vraag raad op maat aan ons team van specialisten.