• Ramen, deuren, veranda’s: laat het licht binnenkomen!

Ramen, deuren, veranda’s: laat het licht binnenkomen!

Natuurlijk licht heeft voordelen en eigenschappen die niemand kan ontkennen. En nochtans beseft men niet altijd dat mits enkele herschikkingen, de zon kan doordringen tot de zitbank van een salon waar de ramen nochtans volledig noordelijk zijn georiënteerd. Hoe de helderheid in uw woning optimaliseren? Volg de gids…

Het aantal openingen vermeerderen

Ramen, ramen en nog eens ramen… Niets nieuws onder de zon: hoe meer openingen, hoe meer licht zal binnendringen in uw woning. Maar vensters zijn niet alles!

En als we nu eens een extra ruimte laten plaatsen die volledig uit glas bestaat? De veranda, dat is het hele jaar door gegarandeerde helderheid. Maar om van dat voordeel te profiteren, zonder te zuchten onder de zomerhitte of te bibberen bij winterse tocht, is het zeer belangrijk de juiste oriëntatie en glazen wanden te kiezen. Voor een perfect geïsoleerde maar ook zonovergoten veranda, doet u best beroep op professionals.

En misschien kunnen we de wanden een beetje opengooien? Zonder te raken aan de intimiteit die nodig is voor sommige kamers, kan het nuttig en interessant zijn om te kiezen voor ondoorschijnende glazen wanden voor enkele plaatsen. Bijvoorbeeld tussen de keuken en de eetkamer, waarom daar geen glazen wand plaatsen? Transparantie is een van de sleutels van helderheid!

En we kunnen zelfs licht doorlaten via de garagepoort. Jawel, u moet weten dat uw sectionale garagepoort van Abihome kan uitgerust worden met vensters, zodat het licht doordringt in de doorgaans meest duistere plaats van de woning.

Een uitgekiende aankleding
Wilt u meer helderheid, dan kunt u voor de muren, de vloeren en zelfs de meubilering de voorkeur geven aan wit en lichte kleuren. Donkere kleuren absorberen immers het licht, terwijl lichte kleuren het weerkaatsen. En wat weerkaatsing betreft: spiegels zijn de koningen van het spel. Wanneer we ze uitgekiend plaatsen in een noordelijk georiënteerde kamer, dan kunnen we het dierbare licht ophalen en tegelijk de indruk wekken van een supplementaire ruimte.

Geef de voorkeur aan lage meubelen in plaats van massieve kasten en buffetten. Een tafel of een     andere platte oppervlakte die geplaatst wordt onder een raam zal het binnenvallend natuurlijk licht weerkaatsen. En een kamer die baadt in natuurlijk licht, zal altijd groter lijken dan ze in werkelijkheid is. Bovendien zorgt helderheid voor een warme, gezellige en comfortabele sfeer: dat is een decoratie-element op zich!

De belemmeringen beperken
De vijand van licht is uiteraard alles wat in de weg staat van het licht. Zo moet men bijvoorbeeld in de mate van het mogelijke vermijden een raam onder een balkon te installeren: dit uitsteeksel belemmert gewoon de toegang voor de zon. Ook opletten met raamroedes: zij ogen elegant in de gevel maar kunnen de lichtinval ernstig beperken. Wees er dus karig mee (en vraag advies aan experts)! Andere belemmeringen voor de lichtinval zijn bloembakken en sierdingetjes op de vensterbanken. Plaats ze op andere minder schadelijke plaatsen.

Moeten we enerzijds de belemmeringen beperken, dan mogen we anderzijds ook de bescherming niet vergeten. Natuurlijk licht heeft niet enkel voordelen, het brengt ook soms buitensporige warmte mee en meubelen en tapijten die teveel blootstaan aan zonlicht, kunnen daar sterk onder lijden. Daarom zijn luiken, zonnegordijnen en luifels onmisbaar. Bij Abihome is er een uitgebreide keuze aan rolluiken en zonnebescherming die speciaal ontworpen zijn om de lichtinval onder controle te houden zonder te beknibbelen op de helderheid van uw woning.