• 8 aanwijzingen dat u toe bent aan de vervanging van uw ramen

8 aanwijzingen dat u toe bent aan de vervanging van uw ramen

De kwaliteit van uw ramen heeft rechtstreeks invloed op het comfort in uw leven. Het zou dus niet verstandig zijn om er geen aandacht aan te besteden. U stelt zich vragen bij de toestand van uw ramen? Hierna volgen 8 aanwijzingen dat het allicht tijd wordt om er afscheid van te nemen.

1 – Er verschijnt damp tussen de glaslagen
Wat ook de weersomstandigheden zijn, damp tussen de glaslagen van uw vensters is niet normaal: het is een teken van condensatie. Dat betekent dat de thermische isolatie van het raam niet efficiënt meer werkt en dat het moet vervangen worden. Opgelet:
zelfs wanneer geen damp verschijnt op de overige ramen die in dezelfde periode geplaatst werden, dan is het toch waarschijnlijk dat hun isolatie ook gebrekkig is geworden.

2 – Het hout begint te rotten
Hout dat brokkelig wordt, verf die afschilfert, schimmelvorming… Al deze verschijnselen zijn het resultaat van waterinfiltratie in de ramen. Het is zinloos om opnieuw te verven met de gedachte dat de nieuwe laag het hout zal beschermen. Wanneer de schimmel zich uitbreidt, is het tijd om het raam te vervangen.

3 – U voelt tocht
Voelt u tocht door de ramen wanneer het buiten waait? De infiltraties van lucht, hoe klein ze ook zijn, wijzen op een slechte thermische isolatie. Maak onmiddellijk een einde aan deze ongewenste luchtstromen.

4 – Het geluid van buiten hindert uw nachtrust
Of ze nu vanuit de straat of het bos komen, geluiden van buiten klinken ‘s nachts altijd luider. Dat is normaal: ‘s nachts verminderen de omgevingsgeluiden en elke vorm van lawaai treft uw oren rechtstreeks. Dat kan soms uitgroeien tot een obsessie die uw nachtrust overhoop gooit. Verifieer de kwaliteit van uw ramen. Misschien hebt u driedubbel glas nodig of moet u een laag toevoegen voor een betere akoestische isolatie.

5 – U geraakt een beetje uitgekeken op uw interieur
Het volstaat soms om een detail te veranderen, zoals de kleur, het materiaal of de stijl van uw ramen, om u beter te voelen. En wanneer u graag (of te graag) vernieuwt, denk dan aan houten ramen. Die kunt u met enkele borstelstreken een nieuw tintje geven.

6 – De rekening voor de verwarming loopt de spuigaten uit
Een slechte thermische isolatie is de belangrijkste oorzaak van pijnlijke rekeningen. Ongeacht of u verwarmt met gas, elektriciteit of zelfs met hout, alle warmteverlies betekent een supplementaire kost. Investeren in nieuwe ramen betekent zich verzekeren van een lager verbruik op lange termijn. Bovendien is het gunstig voor uw EPC (certificaat) wanneer u wilt verhuren of verkopen!

7 – U hebt geïnvesteerd in een beveiligde toegangsdeur
Wist u dat een derde van de inbrekers zich toegang verschaft via de vensters? Het zou spijtig zijn om al dat geld voor niets geïnvesteerd te hebben. Denk dus ook aan nieuwe en solide ramen om inbraken te voorkomen. En voor nog meer veiligheid kunnen uw ramen voorzien