Er zijn genoeg nieuwe woorden opgedoken in de sfeer van de ecologische woontrends. En terecht, het concept van een woning beïnvloedt in ruime mate de energieconsumptie van de bewoners. Daarom biedt de ecologische woning oplossingen met laag energieverbruik, uit respect voor het milieu.
De zware ecologische schuld van België
Op 8 augustus 2016 was het jaarbudget voor consumptie op onze planeet al uitgeput. Met andere woorden: de mensheid leeft op krediet sinds 8 augustus, de datum die de NGO Global Footprint ‘Earth overshoot day’ (dag van de overschrijding) noemt. En als we het probleem land per land bekijken, dan zien we dat België niet bij de beste leerlingen hoort. De Belgen consumeren namelijk jaarlijks het equivalent van zes keer de oppervlakte van hun land! Deze erbarmelijke prestatie plaatst België 5e op de wereldlijst van de ecologische voetafdruk*. Moraal van het verhaal: het is hoge tijd om de kaart van de duurzaamheid te trekken.
Een deel van de oplossing steekt in de manier waarop we onze woningen ontwerpen. Niet enkel in de bouw ervan, maar ook in het dagelijkse gebruik en de renovaties.
Verantwoorde habitat: gebruiksaanwijzing
Het algemeen principe van de eco-woning bestaat erin het energieverlies maximaal te beperken en tegelijk te profiteren van de natuurlijke warmte-aanvoer van de zonnestralen. Op die manier kunnen bewoners van gematigde streken, zoals in België, minder energie verbruiken tijdens de winter om zich te verwarmen en oververhitting vermijden tijdens de zomer met mechanismen die geen energie verbruiken. Het summum van de eco-woning is de passiefwoning, een concept van Duitse oorsprong. Het slaat op een woning die van A tot Z (oriëntatie, architectuur, bouwmaterialen…) ontworpen is om een optimaal thermaal evenwicht te bekomen tussen de buitenomgeving en het interieur.
Om dit evenwicht te bereiken, moet de ecologische woning zich speciaal concentreren op de openingen, de plaatsen bij uitstek voor een interactie tussen buiten en binnen. Men dient rekening te houden met enkele essentiële elementen op het niveau van deuren, vensters, ramen en veranda’s:
- de vensters, dubbel of driedubbel gelaagd, zorgen voor de nodige thermische isolatie zodat geen warmte verloren gaat;
- zonneschermen, pergola’s en luiken laten toe de aanbreng van zonnewarmte binnen de perken te houden op zeer warme dagen en zo oververhitting te vermijden;
- de goede kwaliteit van de materialen van de ramen, deuren en veranda’s garanderen een optimale afdichting van de openingen.
Duurzaamheid, functionaliteit en oorsprong van de grondstoffen
Naast hun prestaties is het duurzame karakter van de materialen die gebruikt worden voor de bouw en de renovatie van woningen, een echt ecologisch argument. De ramen en deuren in PVC hebben het voordeel stevigheid op lange termijn te waarborgen zonder noemenswaardig onderhoud.
Maar iedere grondstof heeft zijn voordelen: aluminium is het enige basismateriaal voor ramen dat de mogelijkheid biedt voor zeer grote ruiten. En grote openingen bieden het voordeel dat men veel natuurlijke warmte kan binnenhalen. Dat is het geheim van het passiefhuis.
Ook hout is een uitstekend materiaal voor een passiefhuis. Het is een natuurlijke en hernieuwbare grondstof en een uitstekend isoleermateriaal. Maar voor een kleinere ecologische voetafdruk, moet de oorsprong gecontroleerd worden. De massale bosontginning is immers een ecologische ramp omdat bomen de CO2 absorberen die wij uitstoten (in te grote hoeveelheden als we de hiervoor geciteerde cijfers beschouwen). Daarom heeft Abihome ervoor gekozen zijn hout te selecteren via de PEFC label, wat een garantie is voor verantwoord bosbeheer met respect voor de ecologische, economische en sociale functies.
* Volgens het ‘Living Planet Report 2014’ van het WWF.