• Deuren, vensters, veranda: hoe de lucht in de woning verfrissen?

Deuren, vensters, veranda: hoe de lucht in de woning verfrissen?

Wanneer de warmte ons overvalt, het onweerachtig wordt, de hitte nauwelijks te verdragen valt, zijn alle middelen goed om de lucht af te koelen. Maar de eerste reflexen zijn niet altijd de beste: de vensters wijd open zetten, de deuren dichtgooien, weglopen uit de veranda. Ziehier enkele goede tips om uw woning op een optimale manier te ventileren, zelfs zonder airco te gebruiken.

De ramen openzetten ja, maar strategisch
Wanneer het binnen te warm wordt, denkt men vaak dat open ramen een luchtstroom veroorzaken die de kamers zal verfrissen. Het probleem is dat de lucht buiten even warm (of warmer) is als die binnen en daardoor gebeurt precies het omgekeerde. Het is dus aan te raden ramen en schuifdeuren enkel open te zetten tijdens de frisse uren, ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg.

Overigens is de oriëntatie van de openingen zeer belangrijk. Bijvoorbeeld: de luiken van de vensters die westelijk of zuidwestelijk georiënteerd zijn, moeten dicht op het einde van de namiddag, terwijl deze die oostelijk of zuidoostelijk georiënteerd zijn, dicht moeten in de voormiddag. Zo vermijdt men dat de zonnestralen rechtstreeks binnen schijnen wat sterk zou bijdragen tot de opwarming. En bij Abihome denken we aan alles! Ons  autonoom draadloos luik gebruikt zonne-energie voor een motor met zeer lage consumptie.

Ventileren zonder airco: het is mogelijk
De airconditioning is niet altijd de ideale oplossing en sommige mensen vinden dat ze best zonder kunnen. Er bestaan immers enkele trucjes om zijn interieur te ventileren.

  • De ventilatie aanzetten in de keuken, badkamer en/of toilet: deze systemen dragen bij om de warme lucht te evacueren, en niet enkel wanneer men kookt of een douche neemt!
  • De geventileerde lucht verfrissen door ijsblokjes voor de ventilator te hangen  of vochtige lakens voor de openingen op te hangen: de circulerende lucht zal onmiddellijk verfrissen. 
  • Planten binnen zetten: dankzij de ‘evapotranspiratie’ nemen ze de warmte op en geven ze vochtigheid af, precies wat we nodig hebben bij grote hitte.
  • Open eerst de hoogste vensters: wanneer de koelte van de avond zich laat voelen, zullen deze openingen aanvankelijk het meest efficiënt zijn, want warme lucht heeft de neiging op te stijgen en zich te nestelen op de bovenste verdiepingen en onder het dak.

Nog meer ‘slimme’ middelen tegen de hitte

  • Kwaliteitsvolle ramen en deuren: het lijkt vanzelfsprekend en dat is het ook, want zij geven de beste garantie voor een thermische isolatie.
  • Dubbelglas voor het beheersen van de zonnestralen: Abihome biedt weerkaatsende ruiten voor uw ramen, glaswanden en veranda’s. Daarmee profiteert u van het licht zonder te puffen onder de warmte.
  • Een zonnescherm met een heldere kleur: het terras accumuleert warmte, zeker als de bodembedekking bestaat uit steen of beton. Het is dus essentieel om het te beschermen tegen de zonnestralen om het warmte-effect binnen niet te versterken.