• “Energie”-premies in Wallonië: goed nieuws voor uw ramen!

“Energie”-premies in Wallonië: goed nieuws voor uw ramen!

U denkt er over om uw ramen te vervangen? Of u nu kiest voor PVC, aluminium of hout, er zijn verschillende premies die de factuur voor uw renovatie zullen verminderen. Nieuw op dit gebied: de "energie"-premie in Wallonië, toegankelijk zonder audit!

Uw huis isoleren met goede ramen is een uitstekende manier om uw energierekening te verlagen. Maar je moet er wel de middelen voor hebben. Gelukkig hebben de drie
regio's van het land een systeem van subsidies voor renovatie en energiebesparende werken opgezet zoals de renovatie van ramen. Toch wordt het door Wallonië toegekende budget weinig gebruikt, omdat een energie-audit nodig was om de Waalse renovatiepremie te verkrijgen. Een obstakel voor te veel huishoudens.

In het kader van het gewestelijk herstelplan keurde de Waalse regering mei 2022 een ontwerpdecreet goed tot invoering van een steunregeling ter aanvulling van de bestaande regeling. Het systeem is op 1 september 2022 in werking getreden: u kunt nu
een premie aanvragen voor de renovatie van uw ramen zonder dat een audit nodig is.

Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een energiepremie in Wallonië voor
uw ramen?

De nieuwe vereenvoudigde steunregeling kan worden gecombineerd met het nog steeds bestaande stelsel van woonpremies, met twee belangrijke toevoegingen:

Een voorafgaande energie-audit is niet langer vereist
Aanvragers kunnen bepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren, zonder tussenkomst van professionals. (In het geval van de installatie van nieuwe ramen achten wij het noodzakelijk een beroep te doen op een vakman).

Deze nieuwe premie heeft betrekking op dakrenovaties maar ook op bepaalde werken onder de 3.000 euro (excl. BTW). De premie is toegankelijk voor burgers en verenigingen van mede-eigenaren. Het bedrag van de premie is afhankelijk van het soort werk, maar alles wordt hier beschreven.

Voor sommige werken is een schatting noodzakelijk. Ander werk kan worden uitgevoerd door een aannemer waarna de premie kan aangevraagd worden binnen 4 maanden 
na de laatste factuur. Aanvraagformulieren zijn te vinden op de website van het Waalse Gewest.

De werkzaamheden waarop deze nieuwe Waalse energiepremie betrekking heeft:

● Vervanging van buitenschrijnwerk (ramen en deuren)
● Dakisolatie.
● Vervanging van dakbedekking, daklijsten en regenwatersystemen
● Muren: werkzaamheden i.v.m. problemen met infiltratie, optrekkend vocht en stabiliteit.
● Vloeren: werken om stabiliteitsproblemen op te lossen
● Warmtepomp voor sanitair warm water
● Hygiënische ventilatie met enkele stroom, gecentraliseerd of gedecentraliseerd
● Hygiënische ventilatie Dubbele stroom
 
Deze werken staan vermeld op de website van het Waalse Gewest.

Brussels Gewest - een premie voor uw ramen

Het bedrag dat u in het kader van deze Waalse energiepremie kan worden toegekend, hangt af van de uit te voeren werkzaamheden van de categorie van aanvrager. Merk op dat, zoals bij veel renovatiepremies, het bedrag van de subsidie afhangt van het inkomen van de aanvrager. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie!