• Ramen en beglazing: de jacht op de koudebruggen is geopend!

Ramen en beglazing: de jacht op de koudebruggen is geopend!

Wellicht wordt u geconfronteerd met koudebruggen - kleine gebreken die de isolatie van een gebouw in gevaar brengen. De oplossing? Begin met degelijke materialen en beglazing voor uw ramen te kiezen.

 

De koudebrug: vijand bij uitstek van de isolatie

Om de isolatie van een woning zomer én winter doeltreffend te houden, dient deze homogeen en ononderbroken te zijn over het geheel van een wand. Denk daarbij aan een deken: om het lichaam warm te houden, moeten ook de voeten bedekt zijn! Isolatie die hier en daar openingen vertoont, laat de warme lucht naar buiten ontsnappen en koude lucht binnendringen. Deze uitwisselingen van koude en warme lucht in de wand van een gebouw worden koudebruggen genoemd. Een koudebrug kan het resultaat zijn van een onderbreking in de isolatie ter hoogte van de verbinding tussen twee bouwelementen (bv. tussen een muur en een houten vloer), gebrekkige isolatie in een oud gebouw of nog, ramen van slechte kwaliteit of verouderde ramen. Koudebruggen - hetzij lineair (in de lengte van een bouwelement) of plaatselijk - zijn niet altijd gemakkelijk te detecteren. Ze veroorzaken echter veel energieverlies en ongemak.

 

Hoe koudebruggen op te sporen?

Omdat de isolatie van een woning om esthetische redenen zorgvuldig is weggewerkt, zijn koudebruggen meestal onzichtbaar. De gevolgen ervan zijn echter wel duidelijk: in combinatie met een te hoog vochtigheidsgehalte in het gebouw veroorzaakt een koudebrug condensatie, die soms tot schimmelvorming kan leiden. Het merendeel van de koudebruggen kan heel eenvoudig gedetecteerd worden door cruciale plekken met de hand te onderzoeken - hoeken van muren, plinten, schrijnwerk van deuren en ramen, verbindingen met het dak ... Voelt u een koudere zone, vocht of tocht, dan heeft u gegarandeerd beet! Een ander punt waarvan u wellicht opschrikt: een abnormaal hoge factuur voor uw verwarmingskosten. Het is stilaan tijd om de warmte binnen te houden, denkt u niet?

 

Kies de juiste ramen: schrijnwerk en beglazing

Hebt u de koudebruggen ontdekt? Dat is al een goed begin, maar hoe krijgt u ze weg? Voor nieuwe gebouwen geldt een strenge reglementering (de energieprestatie van gebouwen) die doeltreffende isolatie verplicht om aldus koudebruggen te voorkomen. Bij renovaties kan het probleem meestal worden opgelost met buitenisolatie. Om koudebruggen bij ramen tegen te gaan, bestaat er een vrij eenvoudige oplossing: het volstaat om voor kwaliteitsschrijnwerk en doeltreffende beglazing te kiezen.

 

>PVC, hout of aluminium?

Hout is van nature een uitstekend isolerend materiaal. Aluminium beschikt daarentegen niet over dezelfde kwaliteit. Daarom beroept Abihome zich op de ‘onderbroken koudebrug’ technologie, waarbij isolerend materiaal binnenin de aluminiumprofielen wordt aangebracht. PVC-ramen bieden dan weer een uitstekende isolatiekwaliteit/prijs-verhouding. U hebt het wellicht al begrepen: koudebruggen maken in de ramen van Abihome geen schijn van kans!

 

>Dubbele of drievoudige beglazing?

Ramen met drievoudige beglazing lijkt een ideale oplossing en toch is het niet zo eenvoudig. Ook al heeft drievoudige beglazing een hogere isolatiecapaciteit dan dubbele beglazing, dan nog zijn deze ramen niet altijd geschikt. Ze zijn zwaarder en kunnen daarom niet alle gebouwen worden geïntegreerd. Anderzijds vormt drievoudige beglazing een grotere buffer tegen de koude, maar houdt ze ook de natuurlijke warmte van zonnestralen deels tegen. De keuze van uw ramen vereist dus de expertise en het advies van vakmensen zoals Abihome.