• Ramen,  gevel, materialen: hoe duurzaam renoveren?

Ramen, gevel, materialen: hoe duurzaam renoveren?

1. Ramen, gevel en zonnepanelen: bepaal uw prioriteiten

Renoveren of bouwen betekent "budget". U moet op lange termijn denken als u een duurzaam gebouw wilt, wat uw budget ook is. Begin eerst met het bepalen van uw prioriteiten: ramen, gevel en dak! Nieuwe ramen en gevelisolatie zouden deel moeten uitmaken van de eerste stappen op weg naar een duurzame woning.

Extra kamers of slaapkamers kunnen bijvoorbeeld wachten. Ook al is de isolatie van ramen op lange termijn essentieel, ook het dak is belangrijk. U kan zonnepanelen rechtstreeks op het dak installeren.


 

2. Ramen in PVC, hout of aluminium: de keuze van de materialen

Wat is duurzame renovatie?  Uw huis energie-efficiënter maken inderdaad, maar dat is niet alles! Bij de keuze van isolatie en de vervanging van ramen (hout, PVC of aluminium) is de keuze van de juiste materialen essentieel.  U kan gerecycleerde materialen gebruiken. U kan "circulair bouwen" met regeneratieve materialen voor uw ramen, bijvoorbeeld. Geef in het bijzonder de voorkeur aan lokale, gelabelde producten of natuurlijke grondstoffen.

Hout is het materiaal bij uitstek voor passieve zonnewoningen. Hout is natuurlijk en hernieuwbaar materiaal en ook een uitstekende isolator. Voor een kleinere ecologische voetafdruk moet de oorsprong gecontroleerd worden. Abihome selecteert het hout voor de productie van zijn kaders via het PEFC-label, dat een verantwoord beheer van de bossen garandeert door hun ecologische, economische en sociale functies te respecteren.


 

3. Denk "herbruikbaar”

Bij duurzaam renoveren of bouwen gaat het niet alleen om de energieprestaties van het huis. Denk aan optimaal gebruik van de ruimte en duurzaam gebruik van water en materialen. Bijvoorbeeld:
 

- Regenwater is een goed alternatief voor drinkwater voor het toilet, de wasmachine of de buitenkraan.

- In het geval van een renovatie, gebruik de bestaande ruimte, optimaliseer met uw architect. Maak gebruik van het daglicht.

- Denk niet te groot bij nieuwbouw! Voor een kwalitatieve renovatie en een lager budget.

- Gebruik gerecycleerde en/of duurzame materialen.


 

4. Anticiperen

Hoewel dakrenovatie, vervanging van ramen en installatie van zonnepanelen belangrijke stappen zijn, zijn niet alle renovaties hetzelfde, afhankelijk van de ligging van uw huis en andere factoren. Hoe dan ook, zelfs als u een krap budget hebt, denkt u best na over een verantwoorde renovatie op lange termijn en zorg voor een totaalplan. Het is belangrijk rekening te houden met toekomstige werkzaamheden en te anticiperen op de evolutie van uw gebouw.

 


5. Raadpleeg een specialist

Denkt u aan het vervangen van uw ramen en/of uw voordeur? Twijfelt u tussen hout, PVC en aluminium? Stuur ons de details van uw duurzaam renovatieproject of neem telefonisch contact met ons op: onze adviseurs staan tot uw beschikking. Abihome kan u helpen met al uw renovatie- en bouwprojecten.